Τι χρώμα να το βάψω;

Τι χρώμα να το βάψω;

Τι χρώμα να το βάψω;

Απλό ή μεταλλικό; Περλέ ή ματ; Δες ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εκάστοτε επιλογής και ποιες είναι οι διαφορές τους ως προς τη σύσταση και την αντοχή.

Τα απλά

Στην περίπτωση των απλών χρωμάτων, ή ακρυλικών όπως συχνά αναφέρονται, πρόκειται για συμπαγείς, μη μεταλλικές βαφές που «συνοδεύονται» από το τελικό στρώμα βερνικιού. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι το κόστος κατασκευής, τοποθέτησης, αλλά και διόρθωσης διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Παρ΄ όλα αυτά, στην εποχή μας μόνο λίγα βασικά χρώματα είναι διαθέσιμα σε απλή βαφή, ενώ το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι η αντοχή στις περιβαλλοντικές συνθήκες, με αποτέλεσμα η βαφή να «γερνάει» σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα

Τα μεταλλικά

Η δημοφιλέστερη λύση είναι αναμφισβήτητα το μεταλλικό χρώμα, του οποίου η σύσταση διαφέρει λόγω της προσθήκη κόκκων μετάλλου (συνήθως αλουμίνιο). Κάθε αυτοκινητοβιομηχανία επιλέγει διαφορετική αναλογία πρόσμιξης ανάλογα με την αντοχή και την τελική εμφάνιση που επιθυμεί να δώσει στο αμάξωμα. Συγκριτικά με τις απλές βαφές, τα έξοδα παρασκευής δεν είναι αυξημένα, αλλά η πολυπλοκότητα της διαδικασίας βαψίματος είναι η αιτία του αυξημένου κόστους.

Τα περλέ

Αν πρέπει να ορίσουμε μία κατηγορία χρωμάτων ως «premium», τότε σίγουρα ο χαρακτηρισμός αυτός ανήκει στις βαφές τύπου περλέ. Η σύστασή τους διαφέρει από αυτή των μεταλλικών, αφού σε αυτή την περίπτωση αντί για αλουμίνιο προστίθενται κόκκοι μαρμαρυγιών. Πρόκειται για ένα ορυκτό που μοιάζει με το φυσικό μαργαριτάρι και συμπεριφέρεται σαν ένα πρίσμα, μιας και το φως διαθλάται μέσα σε κάθε κόκκο. Όσον αφορά στην αντοχή του συγκεκριμένου είδους βαφών δεν παρατηρούνται μεγάλες διαφορές σε σχέση με τα μεταλλικά χρώματα, ενώ το κόστος είναι σημαντικά αυξημένο. Η συμπεριφορά του συγκεκριμένου υλικού δίνει την αίσθηση ότι το χρώμα αλλάζει ανάλογα με τη οπτική γωνία και τον τρόπο με τον οποίο το «χτυπούν» οι ακτίνες του ήλιου.

Τα ματ

Τέλος, το είδος βαφής που μία μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού αγάπησε τα τελευταία χρόνια είναι το ματ, το οποίο προσφέρεται κυρίως σε μαύρη, γκρι και λευκή απόχρωση. Η σύσταση του δε διαφέρει σε μεγάλο βαθμό με τα απλά χρώματα, ενώ η χαρακτηριστική «θαμπή» εικόνα του προέρχεται συνήθως από την εκτεταμένη χρήση του PVC (πλαστικό πολυμερές). Το κόστος του είναι υψηλό όταν πρόκειται για εργοστασιακό βάψιμο, ενώ το μεγαλύτερο του μειονέκτημα είναι η αντοχή και η φροντίδα που «απαιτεί».

Πηγή: autotriti.gr

ISO 9001:2015

ISO 9001:2015

Γραπτή Εγγύηση

Γραπτή Εγγύηση

Παραλαβή & Παράδοση στο χώρο σας

Παραλαβή & Παράδοση στο χώρο σας