Τέλος οι καρέκλες: Πρόστιμο 400€ για την κατάληψη θέσεων στάθμευσης!

Τέλος οι καρέκλες: Πρόστιμο 400€ για την κατάληψη θέσεων στάθμευσης!

Τέλος οι καρέκλες: Πρόστιμο 400€ για την κατάληψη θέσεων στάθμευσης!

Τι ισχύει για όσους κλείνουν τις θέσεις πάρκινγκ με αυτοσχέδια “STOP”;

Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στα αστικά κέντρα της Ελλάδας παραμένει πολύ μεγάλο, με το παράνομο παρκάρισμα να ενισχύει κι άλλο την κυκλοφοριακή συμφόρηση στους δρόμους.

Αυτό σε συνδυασμό με τον βραχνά των “πιασμένων” θέσεων πάρκινγκ με καρέκλες, καφάσια, τσιμεντόλιθους και άλλα αυτοσχέδια αντικείμενα που καταλαμβάνουν δρόμους και πεζοδρόμια, έφερε ξανά σε ισχύ τη νομοθεσία - διάταξη του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 44 Νόμου 3542/2007 (ΦΕΚ Α' 50/2.3.2007) που προβλέπει πρόστιμο 400€ για όσους καταλαμβάνουν διαθέσιμους χώρους στάθμευσης.

Ο νόμος που αφορά την κατάληψη τμήματος οδού και πεζόδρομου 2696/1999 (ΦΕΚ Α' 57/23.3.1999), ισχύει ήδη από το 1999. Το ζήτημα ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα, όχι μόνο λόγω του τεράστιου κυκλοφοριακού προβλήματος στην Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και ύστερα από δημοσιεύματα σχετικά με την επιβολή προστίμου για το “Νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας” από την Τροχαία στην Κρήτη, χάρη στην εικαστική παρέμβαση με αυτοσχέδιο “STOP” για θέση πάρκινγκ.

Είναι ένα φαινόμενο που θα έπρεπε να προβληματίσει αρκετούς, ιδιαίτερα όσους δεν αφήνουν στην άκρη τέτοιου είδους συνήθειες στις πόλεις και εξακολουθούν να εφευρίσκουν νέους τρόπους κατάληψης θέσεων πάρκινγκ, απογειώνοντας την ευρηματικότητά τους!

Τι ισχύει για τις θέσεις στάθμευσης;

  • Οι θέσεις πυλωτής ή ακάλυπτου χώρου αποτελούν κοινόχρηστο μέρος που ανήκει σε όλους τους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας. Η στάθμευση εκεί καθορίζεται κατόπιν συμφωνίας των συνιδιοκτητών και καταχωρείται στον κανονισμό που αφορά την πολυκατοικία. Συγκεκριμένα, κατά την έκδοση της άδειας κατασκευής από την Πολεοδομία, ο μηχανικός ορίζει τον αριθμό των θέσεων πάρκινγκ που δεσμεύονται από την εκάστοτε πολυκατοικία.
  • Απαγορεύονται η στάση και η στάθμευση οχημάτων μπροστά από κλειστές θέσεις.
  • Απαγορεύονται η στάση, η στάθμευση και η διαρκής κατάληψη τμήματος του δρόμου με αυτοσχέδια εμπόδια, ιδίως αν με αυτά προκαλείται κυκλοφοριακή συμφόρηση ή παρεμποδίζεται η ορατότητα των διερχόμενων οχημάτων.
  • Απαγορεύονται η χρήση και η κατάληψη πεζοδρομίου για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός της διέλευσης πεζών ή της εισόδου - εξόδου οχημάτων σε χώρο στάθμευσης. Ωστόσο εάν υπάρχει δυσκολία στην είσοδο της πολυκατοικίας, μπορεί ο εκάστοτε ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας να δει ποιες θέσεις στάθμευσης έχουν οριστεί από την Πολεοδομία και πού υπάρχουν διάδρομοι για ελεύθερη πρόσβαση στην είσοδο.
ISO 9001:2015

ISO 9001:2015

Γραπτή Εγγύηση

Γραπτή Εγγύηση

Παραλαβή & Παράδοση στο χώρο σας

Παραλαβή & Παράδοση στο χώρο σας