Ηλεκτροκίνηση- ο μεγάλος πρωταγωνιστής στις αυτοκινητοβιομηχανίες!

Ηλεκτροκίνηση- ο μεγάλος πρωταγωνιστής στις αυτοκινητοβιομηχανίες!

Ηλεκτροκίνηση- ο μεγάλος πρωταγωνιστής στις αυτοκινητοβιομηχανίες!

Τα βασικά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ποια τα θετικά και όσα πρέπει να ξέρεις!

Η ηλεκτροκίνηση δεν μας είχε απασχολήσει ποτέ άλλοτε τόσο πολύ καθώς συζήτηση για τα EV (*Electric Vehicle = *Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα) γινόταν σπάνια έως και καθόλου. Στη σημερινή εποχή όμως η ηλεκτροκίνηση είναι ο πρωταγωνιστής στις αυτοκινητοβιομηχανίες καθώς η τεχνολογία έχει προχωρήσει και η ηλεκτροκίνηση είναι καθ’ όλα οικονομικότερη σε κατανάλωση. Φυσικά εκτός αυτού, μας προσφέρει πολλά περισσότερα.



Το Καύσιμο.

Είναι εύκολα στην φόρτιση μιας και γίνεται ακόμη και από οικιακή πρίζα όπως και σημεία φόρτισης και η μπαταρία του τοποθετείται στην πλατφόρμα του οχήματος (στο πάτωμα).
Το αρνητικό με το EV είναι ότι ανάλογα με τις συνθήκες, η πλήρη φόρτιση τους διαρκεί περίπου 7 ώρες σε μια οικιακή πρίζα, όμως η αυτονομία ενός ηλεκτρικού και το κόστος της κατανάλωσης, του δίνει και πάλι το προβάδισμα. Με γεμάτη μπαταρία είναι σε θέση να διανύσουν τα πρώτα 400-600 χλμ με μέση κατανάλωση χαμηλότερη των 2λτ/100χλμ μιας και οι εξελίξεις στην τεχνολογία της μπαταρίας με τον καιρό της κάνει όλο και πιο αυτόνομες. Άλλο ένα αρνητικό είναι πως δημιουργείται πρόβλημα σε ένα μεγάλο ταξίδι, διότι θα πρέπει αναγκαστικά να γίνει μεγάλη στάση, περίπου 2 ώρες για πλήρη φόρτιση (σε σημείο φόρτισης), προκειμένου να συνεχιστεί το ταξίδι χωρίς απρόοπτα, υπάρχει βέβαια η ταχυφόρτιση που σε λιγότερο από 20 λεπτά φθάνει στο 80%, όμως εξασθενεί την μπαταρία μας.

Περί απόδοσης.


Τα EV προσφέρουν επίσης πιο εύκολη οδήγηση μιάς και έχουν συγκριτικά μεγαλύτερη ροπή ακόμη και στις πιο χαμηλές στροφές, δημιουργούν πολύ μικρότερη καταπόνηση στο σύστημα μετάδοσης κίνησης. Ο ηλεκτροκινητήρας δεν επηρεάζεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες ούτε κατά την εκκίνηση. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να έχουμε πολύ γρηγορότερη επιτάχυνση με 0/100χλμ σε 2.2-3.5 δευτερόλεπτα, αποτέλεσμα που κρατά τα πιο γρήγορα αμάξια με βενζινοκινητήρα, να αγγίζουν μόλις τα 4,5-6. Από την άλλη βέβαια τα ηλεκτρικά αμάξια δεν είναι και τα γρηγορότερα στον κόσμο μιας και οι τελικές τους (top speeds) φτάνουν κατά μέσο όρο τα 210 χλμ/ώρα ενώ στα βενζινοκίνητα 260 χλμ\ώρα.

Η βάση όλων.

Τα EV διαθέτουν μόνο ηλεκτροκινητήρες. Δεν έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης, καύσιμο μείγμα, εξάτμιση, λάδια κλπ. Η πλατφόρμα που προαναφέραμε, αποτελείται από τους τροχούς, την μπαταρία, πλαίσιο στήριξης μπαταρίας, μονάδα οδήγησης κ.α. και είναι η μεγάλη βάση για τον σχεδιασμό των των EV. Βέβαια είναι δαπανηρή και χρονοβόρα για την ανάπτυξη της, αλλά όταν ένας κατασκευαστής έχει μια πλατφόρμα EV καλά σχεδιασμένη, είναι εύκολο να σχεδιάζει νέα οχήματα από αυτήν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιες εταιρείες που χρειάζονται πολύ χρόνο για να βγάλουν το πρώτο τους EV.

Η εξέλιξη.

Τα επόμενα μοντέλα με ηλεκτροκίνηση, υπόσχονται πολλά, με τελικές ταχύτητες πάνω από 260 χλμ/ώρα και 0/100 χλμ σε λιγότερο από 3,5 δευτερόλεπτα. Επίσης θα διαθέτουν βελτιωμένες επιδόσεις, νέα δυναμικά χαρακτηριστικά, ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία, μεγαλύτερες και πιο άνετες καμπίνες. Προσφέρουν κορυφαία σταθερότητα μέσω της καλύτερης κατανομής βάρους ανάμεσα στους άξονες καθώς ο ηλεκτρικός κινητήρας θα μπει στη θέση που θα βρισκόταν ο κινητήρας εσωτερικής καύσης. Ακόμη, χαμηλό κέντρο βάρους που αποφέρει και αυτό στην σταθερότητα του αμαξιού, καθώς η νέες μπαταρίες θα τοποθετούνται ακόμη πιο χαμηλά. Τέλος σε αντίθεση με τον ηλεκτροκινητήρα η μπαταρίες μας είχαν πρόβλημα με την υψηλή θερμοκρασία, για αυτό μας υπόσχονται και νέα συστήματα ψύξης για τις μπαταρίες μας που μας αποφέρει έως και 10% βελτίωση



ISO 9001:2015

ISO 9001:2015

Γραπτή Εγγύηση

Γραπτή Εγγύηση

Παραλαβή & Παράδοση στο χώρο σας

Παραλαβή & Παράδοση στο χώρο σας