Φιμέ Τζάμια // Αντηλιακές Μεμβράνες

Φιμέ Τζάμια // Αντηλιακές Μεμβράνες

Φιμέ Τζάμια // Αντηλιακές Μεμβράνες

Πέρα από την αισθητική αναβάθμιση που δίνουν τα φιμέ τζάμια στο αυτοκίνητο μας, πρέπει να γνωρίζουμε και τα πολλαπλά πλεονεκτήματά τους!

Τι είναι οι αντηλιακές μεμβράνες - φιμέ τζάμια;

Φιμέ αποκαλείται ένα αυτοκόλλητο φιλμ- μεμβράνη, που προστίθεται στα τζάμια- κρύσταλλα του οχήματός μας. Τεχνικά αποτελείται από 4 στρώσεις και μπορούμε να τις βρούμε σε διαφορετικούς τόνους και χαρακτηριστικά, ενώ η ιδιότητα της μεμβράνης αλλάζει ανάλογα με την ποιότητά της. Οι απλές αντηλιακές μεμβράνες απορροφούν το ηλιακό φως εξαιτίας της χρωστικής ουσίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει αποχρωματισμός με τον καιρό και, συνεπώς, να χρειάζονται αλλαγή. Οι νανοκεραμικές μεμβράνες, από την άλλη πλευρά, έχουν τη μεγαλύτερη θερμική ανάκλαση ακόμη και στις ανοιχτόχρωμες μεμβράνες, καθώς επίσης και μεγαλύτερη αντοχή στον χρόνο και αποτελεσματικότητα.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν βάλουμε αντηλιακές μεμβράνες;

1. Οι μεμβράνες πρέπει να είναι πιστοποιημένες από κράτος της Ε.Ε., από κράτος της ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών), το οποίο είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης ΕΟΧ ή από την Τουρκία.

2. Δεν επιτρέπεται σχεδόν σε κανένα όχημα η προσθήκη τους στο εμπρός παρμπρίζ και στα εμπρός παράθυρα, παρά μόνο η τοποθέτηση λωρίδας έως 10 εκατοστών για την αντιθαμβωτική προστασία ή μεμβράνης περιορισμού υπεριώδους ακτινοβολίας.

3. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη μεμβράνης “καθρέπτη”.

4. Απαγορεύεται σε οχήματα με τρίτο φως φρένων στο πίσω παρμπρίζ η κάλυψη φωτιστικής επιφάνειας αυτού. Σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο για τέτοιου είδους παράβαση ορίζεται από τον Κ.Ο.Κ. στα 80 ευρώ. Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου με αντηλιακές μεμβράνες θα πρέπει να φέρει βεβαίωση τοποθέτησης με τα χαρακτηριστικά του τύπου μεμβράνης που έχουν χρησιμοποιηθεί, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και αυτοκόλλητη σήμανση.

Πώς οι μεμβράνες τζαμιών μειώνουν τη θερμότητα?

Στις απλές αντηλιακές μεμβράνες έχουμε απορρόφηση της ηλιακής ενέργειας λόγω της σκουρότητας της επιφάνειας.

Στις μεμβράνες που έχουν υποστεί επιμετάλλωση, εκτός την απορρόφηση, έχουμε και ανάκλαση ενός ποσοστού ηλιακής ενέργειας λόγω της επίστρωσης μετάλλων.

Τέλος, στις νανοκεραμικές μεμβράνες, εκτός όλων των παραπάνω, υπάρχει το πλεονέκτημα της ανάκλασης της υπέρυθρης ακτινοβολίας IR με την βοήθεια των μορίων του άνθρακα και της κεραμικής τους επίστρωσης.

Τι λέει η Ελληνική νομοθεσία για τα φιμέ τζάμια?

- Στα κρύσταλλα οδηγού-συνοδηγού, επιτρέπονται οι μεμβράνες με ελάχιστο συντελεστή μετάδοσης φωτός 70%.

- Στον εμπρόσθιο υαλοπίνακα (παρμπρίζ) επιτρέπεται το 75%.

- Στα πίσω πλαϊνά παράθυρα και στο οπίσθιο παρμπρίζ εφόσον το όχημα δεν διαθέτει πλευρικούς καθρέφτες, το 70%.

- Εάν το όχημα διαθέτει πλευρικούς καθρέφτες, δεν ορίζεται ελάχιστος συντελεστής.

Από τα παραπάνω απαλλάσσονται οι οδηγοί, οι οποίοι έχουν πόρισμα εξέτασης από Δ.Ι.Ε (Δευτεροβάθμια Ιατρική Επιτροπή) για προβλήματα υγείας τα οποία επηρεάζονται από την ηλιακή ακτινοβολία (μάτια, δέρμα, κ.λ.π.). Τα ιατρικά πιστοποιητικά και οι ιατρικές γνωματεύσεις, καθώς και οι ιατρικές συνταγές που εκδίδονται κατά τους νόμιμους τύπους, έχουν την ίδια νομική ισχύ ως προς τις νόμιμες χρήσεις και ενώπιον όλων των αρχών και υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από γιατρούς που υπηρετούν σε Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. ή ιδιώτες ιατρούς.

Ποια τα πλεονεκτήματα της τοποθέτησης αντηλιακών μεμβρανών;

Το εμφανές πλεονέκτημα είναι πως αναβαθμίζουν την εικόνα του αυτοκινήτου μας και του προσδίδουν μεγαλύτερη αξία.

Τα φιμέ τζάμια δυσκολεύουν την ορατότητα στο εσωτερικό της καμπίνας, προσφέροντας ιδιωτικότητα και αποτρέποντας τα κακόβουλα βλέμματα επίδοξων κλεφτών.

Με την μείωση ηλιακής ενέργειας εξοικονομούμε χρήματα αφού το κλιματιστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μειωμένη λειτουργία, κάτι που εξυπηρετεί την καλύτερη απόδοση του οχήματος.

Η προστασία από τα “ενοχλητικά” φώτα διερχόμενων οχημάτων καθιστά την οδήγησή μας ασφαλή.

Σε περίπτωση θραύσης κρυστάλλων συγκρατούν πολλά από τα θραύσματα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Η μείωση της UV ακτινοβολίας, όμως, είναι το σημαντικότερο απ΄ όλα. Η προστασία της καμπίνας από την ακτινοβολία προστατεύει το ξεθώριασμα των πλαστικών, υφασμάτινων και δερμάτινων μερών του οχήματος, των οποίων η αντικατάσταση έχει σημαντικό κόστος. Επιπλέον, η έκθεση σε ακτίνες UV και IR είναι βλαβερές τόσο για την όρασή μας, όσο και για το δέρμα μας.

ISO 9001:2015

ISO 9001:2015

Γραπτή Εγγύηση

Γραπτή Εγγύηση

Παραλαβή & Παράδοση στο χώρο σας

Παραλαβή & Παράδοση στο χώρο σας