Ηλεκτροκίνηση του 21ου αιώνα

Ηλεκτροκίνηση του 21ου αιώνα

Ηλεκτροκίνηση του 21ου αιώνα

Η ηλεκτροκίνηση που δεν μας είχε απασχολήσει ποτέ άλλοτε τόσο πολύ, είναι πλέον σήμερα ο πρωταγωνιστής στις αυτοκινητοβιομηχανίες!

Η ηλεκτροκίνηση δεν μας είχε απασχολήσει ποτέ άλλοτε τόσο πολύ, καθώς η συζήτηση για τα EV (*Electric Vehicle = *Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα) γινόταν σπάνια έως και καθόλου. Στη σημερινή εποχή, όμως, η ηλεκτροκίνηση είναι ο πρωταγωνιστής στις αυτοκινητοβιομηχανίες, αφού είναι καθ’ όλα οικονομικότερη σε κατανάλωση και η τεχνολογία έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Φυσικά εκτός από εξοικονόμηση χρημάτων, μας προσφέρει πολλά περισσότερα!

Καύσιμο

Η φόρτιση του οχήματος είναι αρκετά εύκολη, μιας και είναι εφικτή ακόμη και σε οικιακή πρίζα και σε ποικίλα σημεία φόρτισης και η μπαταρία τοποθετείται στην πλατφόρμα του οχήματος, δηλαδή στο πάτωμα.

Το αρνητικό με ένα EV είναι ότι ανάλογα με τις συνθήκες, η πλήρης φόρτισή του διαρκεί περίπου 7 ώρες σε μια οικιακή πρίζα, όμως η αυτονομία ενός ηλεκτρικού οχήματος και το κόστος της κατανάλωσης, του δίνει και πάλι το προβάδισμα! Με γεμάτη μπαταρία είναι σε θέση να διανύσει ένα EV τα πρώτα 400-600χλμ. με μέση κατανάλωση χαμηλότερη των 2λτ./ 100χλμ., καθώς οι εξελίξεις στην τεχνολογία των μπαταριών με το πέρας του καιρού, τις κάνει ολοένα και πιο αυτόνομες. Άλλο ένα αρνητικό είναι πως δημιουργείται πρόβλημα σε ένα μεγάλο ταξίδι, διότι θα πρέπει αναγκαστικά να γίνει μεγάλη στάση, περίπου 2 ώρες, για την πλήρη φόρτιση του οχήματος σε κάποιο σημείο φόρτισης, προκειμένου να συνεχιστεί το ταξίδι χωρίς απρόοπτα. Υπάρχει, βέβαια, και η ταχυφόρτιση η οποία σε λιγότερο από 20 λεπτά φτάνει την μπαταρία στο 80%, όμως αυτό την εξασθενεί γρηγορότερα.

Απόδοση

Τα EV προσφέρουν καλύτερη οδήγηση, γιατί έχουν συγκριτικά με τα άλλα οχήματα μεγαλύτερη ροπή ακόμη και στις πιο χαμηλές στροφές και δημιουργούν πολύ μικρότερη καταπόνηση στο σύστημα μετάδοσης της κίνησης. Ο ηλεκτροκινητήρας δεν επηρεάζεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες, ούτε κατά την εκκίνηση. Έτσι, έχουμε πολύ γρηγορότερη επιτάχυνση με 0/ 100χλμ. σε 2.2-3.5 δευτερόλεπτα, αποτέλεσμα που κρατά πίσω τα πιο γρήγορα αμάξια με βενζινοκινητήρα, τα οποία μπορούν να αγγίζουν μόλις τα 4,5-6. Από την άλλη βέβαια τα ηλεκτρικά αμάξια δεν είναι τα γρηγορότερα στον κόσμο, καθώς οι τελικές τους ταχύτητες (top speeds) φτάνουν κατά μέσο όρο τα 210 χλμ./ ώρα ενώ στα βενζινοκίνητα οχήματα τα 260 χλμ.\ ώρα.

Ηλεκτροκινητήρας

Τα EV διαθέτουν μόνο ηλεκτροκινητήρες. Δεν έχουν κινητήρα εσωτερικής καύσης, καύσιμο μείγμα, εξάτμιση, λάδια κ.λπ.. Η πλατφόρμα, που προαναφέρθηκε, αποτελείται από τους τροχούς, την μπαταρία, το πλαίσιο στήριξης της μπαταρίας, τη μονάδα οδήγησης κ.α. και αποτελεί τη μεγάλη βάση για τον σχεδιασμό όλων των EV. Βέβαια, είναι αρκετά δαπανηρή και χρονοβόρα για την ανάπτυξή της, αλλά όταν ένας κατασκευαστής έχει μια πλατφόρμα EV καλά σχεδιασμένη, είναι εύκολο να σχεδιάζει νέα οχήματα από αυτήν. Αυτός είναι ο λόγος που κάποιες εταιρείες χρειάζονται πολύ χρόνο για να κατασκευάσουν το πρώτο τους EV.

Εξέλιξη

Τα επόμενα μοντέλα με ηλεκτροκίνηση υπόσχονται πολλά, με τελικές ταχύτητες να αγγίζουν πάνω από 260χλμ. /ώρα και 0/ 100χλμ. σε λιγότερο από 3,5 δευτερόλεπτα. Επίσης, θα διαθέτουν βελτιωμένες επιδόσεις, νέα δυναμικά χαρακτηριστικά, ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία, μεγαλύτερες και πιο άνετες καμπίνες. Προσφέρουν κορυφαία σταθερότητα μέσω της καλύτερης κατανομής βάρους ανάμεσα στους άξονες, καθώς ο ηλεκτρικός κινητήρας θα μπει στη θέση που θα βρισκόταν ο κινητήρας εσωτερικής καύσης. Ακόμη, το χαμηλό κέντρο βάρους συμβάλλει αποτελεσματικά στην σταθερότητα του αμαξιού, αφού οι νέες μπαταρίες θα τοποθετούνται ακόμη πιο χαμηλά. Τέλος, σε αντίθεση με τα EV των οποίων οι μπαταρίες είχαν πρόβλημα με την υψηλή θερμοκρασία, τα νέα συστήματα ψύξης υπόσχονται πολλά για τις μπαταρίες και ενδεχομένως να αποφέρουν έως και 10% βελτίωση!









ISO 9001:2015

ISO 9001:2015

Γραπτή Εγγύηση

Γραπτή Εγγύηση

Παραλαβή & Παράδοση στο χώρο σας

Παραλαβή & Παράδοση στο χώρο σας